Det er næppe gået nogens næse forbi, at energipriserne det seneste år kun er gået en vej. Op.
Som konservativ folketingspolitiker er jeg stærkt imod, at det skal være dyrere at være dansker, og derfor har jeg længe set til med bekymring over de stigende energipriser. Både for privatpersoner og virksomheder, der i forvejen er presset grundet inflation og højere priser generelt.
Jeg håber, der i Folketinget er bred konsensus om, at vi fra politisk side skal gøre noget for at lette danskerens byrder, så danskerne ikke bare oplever en regering, der hæver skatterne, mens energipriserne stiger. For det er muligt at lette danskernes byrder på mange måder.
Fra konservativ side står vi som altid klar til at deltage konstruktivt.
I efteråret 2022 fremsatte jeg et beslutningsforslag om en ny strategi og plan for udbygning af vedvarende energi.- Hvor meget, hvor og hvordan skal det produceres. Men regeringen vil ikke gå med til det. I stedet har de lavet nye mål for 2030, men der er ikke meget som hjælper danskerne her og nu. Regeringen laver i stedet varmecheck, som rammer skævt og ikke hjælper alle, som har behov. Fx en arbejdende børnefamilie, hvor forældrene er lærere får ikke glæde af regeringens varmecheck. Vi får heller mere eller billigere grøn energi.
Danmark er blevet et af Europas dyreste lande at opstille VE i, hvis ikke det dyreste land på trods af, at vi har en meget fordelagtig adgang til vind. I 2021 blev der kun solgt 3 vindmøller.
Der er behov for at tænke både kort-og langsigtet i den grønne omstilling. Både når det gælder udbygningen af vedvarende energi, såvel som når det gælder de priser, forbrugeren betaler. Det haster med at styrke forsyningssikkerheden og accelererer den grønne omstilling. Det skal heller ikke blive dyrere at være dansker. Det mener vi i hvert fald i Det Konservative Folkeparti.
Der er mange lavt-hængende frugter. Vi har netop forhandlet en aftale om grøn gas og grøn strøm. Det blev meget forhastet til sidst, fordi regeringen sad på hænderne i flere måneder. Der var ingen klare mål på den korte bane indtil vi fik presset udbygning af solenergi ind på offentlig og private bygninger i byerne. Ligeledes fik vi lagt pres på, at prioritere lavbundsjorde for udbygning af vindenergi på land. Regeringen ville dog holde fast i herregårdslandskaber som potentielle områder for udbygning også selvom, at disse er kulturlandskaber. Det er vi ikke glade for.
Vi bliver ved at presse regeringen på, at et vigtigt ben af den grønne energi er energieffektivisering. Det var slet ikke på tale i forhandlinger om grøn gas og strøm. Vi er enige om, at olie- og gasfyr udfases. Det er et positivt tiltag. Det er afgørende samtidig at tænke energieffektivitet ind i denne omstilling, der kan sænke udgiftsniveauet og øge indsatsens volumen.
Derudover er der yderligere 43 mia. kr. at hente i ’sidegevinster’ i form af sundhedsgevinster som følge af forbedret indeklima. Derfor er det også vigtigt, at Danmark med selvstændige initiativer for at gøre den grønne omstilling samfundsøkonomisk mest omkostningseffektiv
Den grønne omstilling er nødvendig, men den kræver planlægning og strategi fra politisk side, så familierne ikke oplever at få indskrænket deres rådighedsbeløb. Vi skal have alle med, og det får vi ikke, hvis vi gør det dyrt at være grøn.
K: Bureaukrati og krydspres på erhvervslivet forsinker omstillingen – Business Review
Vi er for forskning og udvikling af atomkraft. Vi ser ikke a-kraft som en del af den umiddelbare energiplanlægning i DK med en befolkning på 5,8 mio., og vi har tilstrækkeligt med andre energikilder. Men længere ud i fremtiden skal det ikke udelukkes, at vi støtter, at der forskes og udvikles generelt, og at a-kraft bliver en del af EU’s taksonomi. Mange lande har ikke vedvarende energi som Danmark, og a-kraft kan dermed være en løsning for dem til at skifte fra fossile brændstoffer.